VALIT-tutkijat esittelevät tutkimushankkeitaan markkinoinnin IC-SIM–seminaarissa Ateenassa
- Tuula Andersson
- Sep 18, 2016
- 2 min read

Tampere3-hankkeen yksi keskeinen tavoite on voimien yhdistäminen tutkimuksessa. Toisin kuin tiedeyliopistoissa, ammattikorkeakoulussa tutkimukselle tai akateemisiin konferensseihin osallistumiselle ei ole ollut vakiintunutta käytäntöä, sillä ammattikorkeakoulussa käytännöllinen työelämälähtöisyys on asetettu etusijalle. Tutkimustiedon ja teorian yhdistäminen yritystoimintaan on kuitenkin kaikkien yhteinen tavoite, jossa jokaisella yliopistolla on oma roolinsa. VALIT-projekti on hyvä esimerkki tällaisesta yhteistyöstä.
Ryhmä VALIT-projektin tutkijoita on juuri lähdössä Ateenassa pidettävään konferenssiin, ”5th International Conference on Strategic Innovative Marketing (IC-SIM)”, järjestäen siellä oman workshopin. Konferenssin tarkoituksena on saattaa yhteen strategisen markkinoinnin innovaatioista kiinnostuneita tutkijoita ja käytännön työelämässä toimivia markkinoinnin ammattilaisia, esitellä strategisen markkinoinnin tuoreimpia tutkimussuuntauksia ja yhdistää teoriatietoa käytäntöön. Konferenssin aihealueita ovat mm. innovaatioiden markkinointi, sosiaalinen media sekä teknologisten innovaatioiden markkinointi. Konferenssijulkaisun lisäksi esitettävät paperit on mahdollista julkaista Springerin International Journal of Strategic Innovative Marketing -lehdessä.
Konferenssin osallistujat ovat noin 25 maasta ympäri maailmaa, mm. Pakistanista, Israelista ja Iranista. Workshoppeja ja symposiumeja on kaikkiaan kuusitoista, ja ne käsittelevät esimerkiksi brändäystä, markkinointiviestintää online-yhteisöissä, matkailuyritysten kilpailukykyä, teknologiayritysten markkinointistrategioita ja sosiaalisen median sisältömarkkinointia.
VALIT-ryhmän workshopissa käsitellään analytiikan ja mittaamisen uusia menetelmiä: miten erilaisia datalähteitä ja analyysimenetelmiä voidaan hyödyntää markkinoinnissa, erityisesti digitaalisessa ympäristössä. VALITin tavoitteiden mukaisesti asiakkaan tunnekokemusten mittaaminen on keskeisessä roolissa.
Hankkeen tutkijat esittelevät workshopissa tutkimusartikkeleita, jotka keskittyvät erityisesti sosiaalisen median data-analytiikkaan ja yritysten arvonluontiprosessiin. Sosiaalinen media voi olla yrityksille varsinainen ”data-aarreaitta”, kun halutaan ymmärtää sidosryhmien mielipiteitä ja käsityksiä yrityksestä. Vaikeus piilee siinä, että suurien datamäärien, esimerkiksi twiittien, analysoiminen manuaalisesti on erittäin työlästä. Toisaalta, automatisoidut analyysimenetelmät eivät ymmärrä suomea, ja toisaalta suomen kieleen perustuvat menetelmätkään eivät kykene arvioimaan tekstin kontekstia, ts. liittyykö twiitti tutkittavaan yritykseen vaiko yrityksen kilpailijaan, yhteistyökumppaniin, tai aivan muuhun tahoon.
Yksi esiteltävistä tutkimuksista vertaakin automatisoituja, suomen kieleen perustuvia sentimenttianalyysimenetelmiä ihmisen tekemään analyysiin. Toisessa tutkimuksessa sisällön analyysiin on käytetty toimintatutkimuksen viitekehystä. Kun automatisoitu sentimenttianalyysi nykyisellään kykenee tunnistamaan tunteita positiivinen-neutraali-negatiivinen–ulottuvuudella, toimintatutkimuksen viitekehykseen perustuvalla menetelmällä voidaan huomioida myös emootion tarkempi merkitys ja intensiteetti, esimerkiksi harmistuminen-kiukku-raivo.
Tunnekokemusten merkitys asiakkaan arvonluontiprosessissa on lopulta se ratkaiseva syy, miksi tunteita kannattaa tutkia ja mitata. Kolmannessa esiteltävistä tutkimushankkeista pureudutaan monimutkaisten hitec-tuote-palvelukonseptien arvonluontiprosessiin.
Esillä on myös henkilökohtaisiin haastatteluihin suunniteltu tutkimusinstrumentti, fiilismittari. Se on pilotointivaiheessa oleva, asiakkaan tunnekokemusta mittaava työkalu, josta on tavoitteena kehittää validi, vankkaan teoreettiseen viitekehykseen perustuva mittari esimerkiksi toimitusprosessin eri vaiheisiin.
Comments