Ollaan yhteydessä: Vuorovaikutus rakentaa luottamusta ja poistaa tiedon jakamisen esteitä verkostois
- Vilma Vuori
- Jun 3, 2016
- 2 min read

Tiedon jakaminen organisaatioiden välisissä verkostoissa on monimutkainen prosessi, jota tarkasteltaessa voidaan havaita useita mahdollisia epäonnistumiseen johtavia seikkoja. Nämä tiedon jakamisen esteet ovat joukko tekijöitä, jotka selittävät, miksi tieto ei välttämättä siirry tiedon lähteeltä sen vastaanottajalle. Ne voivat olla joko eksplisiittisiä esteitä tai vaihtoehtoisesti tiedon jakamisen edellytysten puuttumista. Tiedon jakamisen esteet vähentävät verkoston jäsenten mahdollisuutta hyötyä yhteistyöstä. Esteet voidaan jakaa yksilöä, organisaatiota ja teknologiaa koskeviin. Näiden kaikkien voidaan kuitenkin väittää olevan lähtöisin yksilötasolta, sillä lopulta ihmiset ovat ne, jotka tietoa keskenään jakavat: Organisaatiot koostuvat ihmisistä, ja ihmiset käyttävät tiedon jakamisen mahdollistavaa teknologiaa. Lisäksi on olemassa keskeinen joukko esteitä, jotka liittyvät tietoon sinänsä. Näitä ovat esimerkiksi jaettavan tiedon monitulkintaisuus, kompleksisuus, ”tarttuvuus” ja sen eksplisiittisyys tai ”hiljaisuus”. Nämä tiedon ominaisuudet vaikuttavat siihen, millä tavoin erilaista tietoa voi tai kannattaa jakaa.
Niin yksilöön, organisaatioon, teknologiaan kuin tietoonkin liittyvät tiedon jakamisen esteet ovat läsnä verkostoissa, mutta verkostokonteksti nostaa esiin myös erityisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat organisaatioiden väliseen tiedon jakamiseen ja ovat siten mahdollisia tiedon jakamisen esteitä. Näihin kuuluu esimerkiksi verkostoissa toimivien organisaatioiden kognitiivinen eli tiedollinen samankaltaisuus: Organisaatiot, joiden tietopohja on hyvin samankaltainen eivät välttämättä hyödy verkoston tarjoamasta tiedosta. Kuitenkin verkoston jäsenten kognitiivinen samankaltaisuus vaikkapa samoilla markkinoilla toimimisen tai saman keskeisen teknologian hyödyntämisen muodossa voi synnyttää pelon tietovuodoista, jotka voivat aiheuttaa kilpailullisia riskejä. Tiedon turvaaminen korostuu erityisesti co-opetition-verkostoissa, joissa verkoston jäsenet ovat samanaikaisesti sekä yhteistyökumppaneita että kilpailijoita. Tällöin yritys kohtaa riskin paljastaa itselleen tärkeää tietoa kilpailijalle samanaikaisesti kun se itse etsii verkostosta kilpailuasemaansa edistävää tietoa. Puolueeton välittäjäorganisaatio voi edesauttaa verkoston sisäisen luottamuksen syntymistä ja kontrolloida tarvittaessa tiedon jakamista verkostossa, joten myös välittäjäorganisaation puute voi olla keskeinen tiedon jakamisen este verkostolle.
Empiiriseen tutkimukseen perustuen voidaan todeta, että verkostokontekstissa keskeinen tiedon jakamisen este on luottamuksen puute verkostoissa toimivien yksilöiden välillä. Luottamus ja verkostosuhteiden lujuus vaikuttavat tiedon jakamiseen verkostoissa, joten niihin liittyvien tiedon jakamisen esteiden ylittämiseksi tulisi kiinnittää erityistä huomiota verkoston jäsenten vuorovaikutukseen. Mitä enemmän verkoston jäsenet ovat vuorovaikutuksessa ja kokevat vastavuoroisuutta tiedon jakamisessa sekä saavansa arvoa verkostoon kuulumisesta, sitä enemmän he luottavat verkostoon ja näin ollen tiedon jakamisen esteet vähenevät. Voidaankin todeta, että menestyksekkään tiedon jakamisen edellytyksenä verkostoissa on avoin ja tiheä vuorovaikutus verkoston jäsenten kesken.
コメント